Gdzie wykorzystuje się separatory tłuszczu?

Minister środowiska wprowadził rozporządzenie, które mówi o tym, iż we wszystkich miejscach, gdzie generuje się ponadprzeciętną ilość tłuszczy, powinny znajdować się odpowiednie separatory tłuszczu. Rozporządzenie to dotyczy głównie obiektów gastronomicznych, a przede wszystkim ubojni oraz hoteli i innych miejsc z branży przetwórstwa mięsnego. Mechanizmy działania separatora jest prosty i opiera się na gęstości cieczy.

Eksploatacja separatora i kontrola pracy urządzenia

czyszczenie separatorów we WrocławiuNa powierzchni separatora zawsze unoszą się tłuszcze zwierzęce, ponieważ są lżejsze od wody. Właśnie dzięki odpowiedniemu separatorowi możliwe jest oddzielenie tłuszczy od innych pozostałych ścieków. Musimy również pamiętać o tym, że tłuszcze to substancje, które bardzo łatwo się lepią, dlatego powinniśmy dosyć często czyścić separatory tłuszczu. Zawsze musimy dbać o to, aby separatory tłuszczu były urządzeniami, które pracują prawidłowo i dlatego musimy bezwzględnie pamiętać o tym, aby czyścić je co pewien okres. Nigdy nie powinniśmy tego robić samodzielnie i zawsze powinniśmy wezwać dobrą ekipę fachowców, którzy wykonują czyszczenie separatorów we Wrocławiu. Eksploatacja separatora polega na systematycznym kontrolowaniu poziomu zanieczyszczeń, które znajdują się w komorach. Nie możemy nigdy bagatelizować czyszczenia separatora, ponieważ może to doprowadzić do wydobywania się nieprzyjemnych zapachów albo nawet całkowicie może zablokować przepływ szczegółów. Wtedy też będziemy musieli dodatkowo finansować czyszczenie chemiczne lub fizyczne całej sieci kanalizacyjnej. Najważniejszą kwestią przy posiadaniu separatorów jest oczywiście systematyczna kontrola. Co najmniej raz w tygodniu powinniśmy sprawdzać stan techniczny urządzenia oraz dokładnie sprawdzić, jaka jest grubość warstwy substancji, które znajdują się w środku. Warto również Sprawdzić drożność i wlotów oraz wylotów.

Kiedy będziemy regularnie kontrolować pracę urządzenia, takiego jak separator tłuszczu to zapobiegniemy wszelkim nieoczekiwanym awariom. Firmy, które specjalizują się w czyszczeniu separatorów potwierdzają, iż zabieg taki powinno wykonywać się przynajmniej raz na dwa tygodnie. Nigdy nie powinniśmy opróżniać i czyścić separatora tłuszczu samodzielnie, ponieważ może to wykonywać tylko i wyłącznie profesjonalna firma, która posiada odpowiednie uprawnienia i specjalistyczny sprzęt.