Pyszne ciasteczka owsiane

W ostatnich latach panuje ogólna moda na zdrowe odżywianie, które wiąże się ze świadomym wybieraniem produktów spożywczych. Jak wiadomo producenci żywności często dodają do wiele szkodliwych substancji, których nie chcemy spożywać. Dlatego też czytanie składów produktów jest podstawą, a następnie wybieranie tych, które są naturalne.

Z czym można robić ciasteczka owsiane?

najlepsze ciastka owsiane bez mąkiWiele osób uważa, że jedzenie płatków owsianych, różnego rodzaju kasz czy sałatek nie jest smaczne, bo mają one mało wyraźny smak. Jednak jest to błędne myślenie, ponieważ takie produkty mają swój naturalny smak, który jest wzmacniany ziołami czy innymi dodatkami. W naturalnych ciastach nie znajdziemy białego cukru, margaryny czy wzmacniaczy smaku, ponieważ one pachną i smakują bakaliami. Jedne z najchętniej wybieranych są najlepsze ciastka owsiane bez mąki, które coraz częściej można kupić w wielu sklepach, ale taż samodzielnie wykonać w domu. Płatki owsiane są niesamowicie cennym źródłem witamin i składników mineralnych, które są nam potrzebne do codziennego funkcjonowania. Możemy je spożywać na wiele sposób, co sprawia, że stają się żywnością uniwersalną. Płatki można jeść w całości lub je mielić na mąkę i dodawać do różnego rodzaju wypieków. Najlepsze są ciastka owsiane, które zrobimy z kilku składników w ciągu kilkunastu minut. Wystarczy mieć płatki owsiane w całości lub zmielone, jajka, masło lub olej kokosowy, miód lub inny naturalny słód, szczyptę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej i dowolne dodatki w postaci bakalii. Wszystkie składniki należy wymieszać i formować z nich małe kulki, które lekko się spłaszcza. Ich pieczenie zajmuje piętnaście – dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni. Po przygotowaniu i ostygnięciu, ciastka owsiane są gotowe do jedzenie. Im grubsze ciastka zrobimy, tym bardziej miękkie będą po upieczeniu.

Z pewnością takimi ciastkami nikt nie pogardzi, ponieważ nie dość, że super wyglądają, to jeszcze świetnie smakują. Możemy je spożywać jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole, szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek dla gości. Ciastka należy przechowywać w szczenie zamkniętym pojemniku, aby na długo zachowały swoją świeżość. Z pewnością takie słodycze będą znacznie zdrowsze od kupnych.