Niektóre mąki możemy uzyskać przez zmielenie ziaren kaszy. Przykładowa mąka pszenna, która jest najpowszechniej wykorzystywana na całym świecie, posiada kilka rodzajów, jest to mąka tortowa, poznańska, czy pełnoziarnista.
Jakie jest przeznaczenie mąki gryczanej?
Jeżeli chcemy urozmaicić swoją dietę, to najlepiej jest wprowadzić do niej wartościowe produkty, które są smaczne i zdrowe. Dobrym przykładem takie produktu jest mąka gryczana razowa bezglutenowa 1kg, które dzięki lekko orzechowemu smakowi, doskonale się nadaje do wypieków słodkości, czy do naleśników. Wszystkie mąki bezglutenowe powodują, że produkty z nich wypiekane posiadają większą kruchość i są mało pulchne, dlatego nie nadają się do delikatnych i lekkich ciast. Mąkę gryczaną możemy traktować jako dodatek do innych mąk, albo traktować jako bazę. Powstaje ona przez zmielenie ziaren gryki, które są bogate w błonnik pokarmowy, magnez i miedź. Mąka bezglutenowa jest dużo bardziej wartościowa niż jej pszenny odpowiednik. Posiada lekko brązową barwę, dzięki czemu wyroby z niej wykonane mają ciemniejszą barwę. Jest ona też bogata w witaminy z grupy B, oraz zawiera dużo cennego białka. Wybór mąki powinien być dopasowany do rodzaju produktu jaki z niej chcemy wykonać. Mąka gryczana najlepiej się nadaje do wyrobu makaronu, pełnowartościowego chleba, czy zdrowych placuszków. Brak glutenu w mące powoduje, że do wrabianej masy trzeba dodać składniki wiążące masę, takie jak jajka, czy namoczone nasiona szałwii hiszpańskiej.
Mąka jest najczęściej sprzedawana w torebkach o wadze jednego kilograma i posiada minimum roczną datę ważności. Możemy ją kupić w każdym sklepie spożywczym, albo w sklepach z ekologiczną żywnością. Najlepsza będzie ta pochodząca z ekologicznych upraw.